ANAMORF

IntraOdiseea

Gluma de dreapta. Sau cu dreapta…

O nouă glumă involuntară înveseleşte blogosfera băştinaşă, acum, la început de an : dreapta.net.

Demersul a fost pornit cu surle şi trâmbiţe, însuşi TRU făcându-i reclamă, şi dovedindu-şi, astfel, din nou, naivitatea.

Proporţiile glumei cresc nu atât prin enumerarea „colaboratorilor” site-ului : M. Neamţu, V. Tismăneanu, C. Pătrăşconiu etc., (aproape) toţi oameni de o tristă faimă internautică;

cât prin utopianismul, demonstrat atât de-adese, unei politici reale de dreapta, într-o modernitate definită prin liberalizarea stângistă !

Două secole n-au fost suficiente, pentru mintoşii „dreptaci”, ca să realizeze futilitatea demersului lor. Căci odată deschisă cutia Pandorei a „drepturilor şi libertăţilor universale”, s-a petrecut o modificare epocală de paradigmă, care nici măcar dirijată nu poate fi, şi cu-atât mai puţin zăgăzuită !

De Tocqueville a remarcat cel mai bine fenomenul, în analiza lui a Revoluţiei Franceze : nu poţi da câteva libertăţi acolo, aşteptând ca lumea să se mulţumească numai cu ele – ba chiar să-ţi rămână şi recunoscătoare, pe deasupra… Chiar dacă aceste libertăţi fac o diferenţă sensibilă – sau poate tocmai de-aceea.

Ştiu că „dreapta” omuleţilor noştri are pretenţii de „modernitate”, adică nu e o simplă dorinţă de a da timpul înapoi, spre un „Vechi Regim” intrat de mult în mitologie. Ci vrea să lucreze asupra unui prezent „asumat cu luciditate”, pe care să-l regleze pe ici pe colo – dar nu în părţile esenţiale, din motivele de mai sus.

De altfel, nici nu-şi propune mai mult : iniţiativa nr. 1 este … „civilitatea dialogului” ! De parcă numai deodorizarea discursului public ar fi suficientă pentru urnirea căruţei româneşti…

Totuşi, cu f. puţine excepţii (TRU fiind una dintre ele), nu o ingenuitate crasă e de vină, la dreptacii noştri… Ci, din contră, e vorba de un oportunism subtil, care vrea să ocupe şi „nişele” libere ale „eşichierului politic”, ca să avem şi noi faliţii noştri !

Dacă o dreaptă naturală nu poate să existe, nu-i nimic : o inventăm noi. Cu aceiaşi oameni, de la stânga, dacă e nevoie !

2010/01/19 - Posted by | ANAMORF | , , , , , , ,

2 comentarii

  1. Cum ar putea dreapta moderna sa repare raul facut omenirii de o stanga
    necontrolata sau controlata de mafia @sociala@ ?

    Comentariu de ENIGMA | 2010/01/20

  2. Asta zic şi eu : nu ar putea…

    Cel mult, ar putea ameliora câte ceva, dar pur episodic. Şi şi-atunci, ar intra în mitologia mediatică negativă a stângii, cum au păţit regimurile Reagan şi Thatcher !

    Comentariu de ANAMORF | 2010/01/20


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: