ANAMORF

IntraOdiseea

Unde se greşeşte ?

Dacă nici stânga nici dreapta nu sunt bune, atunci care e soluţia ?

Nu mă hazardez să spun că o am…

Cel mai inept lucru din lume mi se pare întrebarea aia : „Atunci, ce propui ?!” E retorică, ştiu, dar asta n-o face mai puţin ineptă !

Iar cel mai inteligent lucru din lume este principiul lui Sherlock Holmes (ăla, originalu’, nu zevzecu’ din filmu’ lu’ Guy ex-Madonna) : „Elimină tot ce este imposibil, iar ce rămâne, oricât de improbabil, este adevărat.”

Eşecul modernităţii este eşecul materialismului. Nu că că pre-, para- şi anti- modernismele n-ar fi tot materialisme. Dar modernitatea joacă pe faţă cartea materialistă, şi la fel de pe faţă o şi pierde. (Că mulţi sunt bad losers, şi nu vor să accepte c-au pierdut, e o altă poveste.)

Aşadar, modernitatea arată cel mai clar că dacă te bazezi, şi mizezi, pe materie, pierzi. Cel mult, în cel mai bun caz, nu câştigi – dar asta se reduce la acelaşi lucru.

Dacă tot ce suntem se reduce la materie, dacă tot ce putem face sunt doar tweak-uri la aceasta, atunci suntem pierduţi încă dinainte de-a începe jocul; ăsta e şi schepsisul pariului lui Pascal.

Dar dacă suntem aşa nişte losers cosmici, cum de … mai putem constata asta ? Ce rămâne, în noi, neînfrânt, de încă mai are puterea de a se ridica aşa, în capul oaselor, şi de a constata înfrângerea ? Şi ce fel de victorie mai e şi asta, la urma urmei ?!

Singura. Singurul fel de a ne bucura de victorie, este de a ne constata înfrângerea ontică.

2010/01/19 - Posted by | ANAMORF | , , , , , , , ,

2 comentarii

  1. Daca recunosti ca esti influentat )legat) de materie,deja esti un invingator
    caci te-ai ridicat deasupra ei cu spiritul.

    Comentariu de ENIGMA | 2010/01/21

  2. Da, dar nu numai în sens moral, ci şi ontologic…

    Şi pe urmă, e uşor să te ridici, dar e mult mai greu să te menţii la înalţime !

    Comentariu de ANAMORF | 2010/01/21


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: