ANAMORF

IntraOdiseea

Ţapul izbăvitor

Teza lui Rene Girard e că umanitatea stă sub semnul competitivităţii (da, dintotdeauna, nu numai în capitalismul modern !) care se rezolvă, până la urmă, prin concentrarea urii colective asupra unui singur „ţap ispăşitor”; prin sacrificarea acestuia, se produce pacificarea temporară a spiritelor încinse.

Şi că Isus Hristos ar fi pus capăt acestui „sistem”, prin jertfa de pe cruce. D-zeu s-a smerit până la a juca rolul de omega, de ultim om în ierarhia socială, de ţap ispăşitor !

Şi de aceea noi, modernii, pedalăm aşa de intens pe anti-discriminare; am fi învăţat, prin creştinism, lecţia antropologică fundamentală că n-ajungem nicăieri, dacă ne sacrificăm aproapele.

Chiar aşa să fie ?

2010/01/25 - Posted by | ANAMORF | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii

 1. Si mie mama mi-a spus de o mie de ori sa nu mint. Si pentru asta tot mint. Chiar si pe ea cateodata. Singurul efect pe care l-au avut asupra mea spusele ei sunt ca stiu ca „nu e bine” sa minti.

  Comentariu de cristi | 2010/01/25

 2. Tot e ceva.

  Problema e cu cei care nu ştiu nici măcar că „nu e bine” !

  Comentariu de ANAMORF | 2010/01/26

 3. Exact. Rolul educatiei si a exemplelor in viata nu este de a ne forma direct. Ci de a ne prezenta toate modelele si exemplele posibile. De aici incolo noi hotaram.

  Comentariu de cristi | 2010/01/26

 4. Şi nu ţi se pare dificil să alegi ?

  Mie da.

  Comentariu de ANAMORF | 2010/01/26


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogeri au apreciat: